Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 22 februari 2014

Uden nog geen koploper duurzaamheid, er is nog een weg te gaan

“Het lijsttrekkersdebat heeft laten zien dat politiek Uden het grotendeels eens is over de aanpak van duurzaamheid.
Niet gek, omdat Uden koploper is op het gebied van duurzaamheid”. Een uitspraak van René Peerenboom die bezijden de waarheid is.

Uden is goed op weg, dat wel, maar nog lang geen koploper. Op de lokale duurzaamheidsmeter, een landelijke graadmeter dat inzicht biedt in de ambities en initiatieven van gemeenten op het gebied van duurzame ontwikkeling, stond Uden in 2005 nog op de 52ste plaats. In 2013/2014 staat Uden al helemaal niet meer vermeld bij de eerste 81.

Er zijn dus legio gemeenten die al veel verder zijn. Zo heeft Uden nog geen Energienul woningen zoals de Brabantwoning, ligt er nog geen omvangrijk plan voor het isoleren van huurwoningen, maakt duurzaamheid nog geen integraal onderdeel uit van het ontwerpproces van de openbare ruimte en doet Uden nog niet mee aan het project green wheels.

Bovendien worden gemeentelijke daken nog onvoldoende benut voor zonnepanelen en spelen bestemmingsplannen nauwelijks in op de mogelijkheid van herbestemming van leegstaande panden.

Legio voorbeelden hoe het beter kan. Slim ontwerpen, slim verkavelen en afspraken met ontwikkelaars en bouwers die verder gaan dan nu het geval is. Dit hoeft niet veel meer te kosten en kan in duurzame exploitatie en duurzaam beheer binnen een aantal jaren terugverdiend worden.

We moeten niet zelfgenoegzaam worden als het gaat op duurzaamheid. Duurzame economie, daar gaat het om. We zijn er nog niet. Als het aan D66 ligt gaan we nog veel verder en zetten we Uden écht landelijk duurzaam op de kaart.